Sejarah Pusat Alumni

Alumni SITC, MPSI, IPSI, dan UPSI wujud berdasarkan kewujudan institusi ini dalam empat (4) era SITC, MPSI, IPSI, dan UPSI. Apabila pelajar menamatkan latihan di SITC dan MPSI, mereka secara automatik menjadi alumni institusi ini.

Inisiatif untuk perhimpunan alumni ini dikendalikan oleh beberapa alumni pada masa itu, yang terdiri daripada guru dan jurulatih di bawah nama Persatuan Suluh Budiman. Pertukaran kepimpinan dalam persatuan berlaku sehingga tahun 2002, dan nama persatuan berubah kepada Persatuan Suluh Budiman apabila IPSI dinaiktaraf menjadi universiti pada tahun 1997.

Tetapi bermula pada tahun 2002 dan seterusnya, Alumni dilihat sebagai aset kepada universiti dan memutuskan untuk diwujudkan sebagai satu entiti tunggal di bawah pentadbiran universiti. Bermula pada tahun 2004, Unit Hubungan Alumni ditubuhkan di bawah pentadbiran Jabatan Hal Ehwal Pelajar & Alumni dan dikelola oleh seorang Penolong Pendaftar.

Pada tahun 2007, Unit Hubungan Alumni dinaiktarafkan kepada Seksyen Alumni. Pada tahun 2010, pihak pengurusan universiti bersetuju untuk melantik seorang koordinator bagi memudahkan pengurusan hal ehwal alumni universiti yang bernama Prof. Dr. Abdul Halim Ali. Bermula pada Disember 2011, nama HEPA dan Pusat PTJ telah diselaraskan dan berubah kepada Pusat Hubungan Alumni yang diketuai oleh seorang Pengarah.

Pusat Alumni telah direstruktur dan kini memberi tumpuan kepada pelaksanaan empat (4) fungsi utama iaitu Pentadbiran & Kewangan, Komunikasi & Maklumat, Penerbitan, dan Program & Aktiviti. Sebelum ini, Pusat Alumni terletak di Tingkat Bawah, Blok A bangunan JHEPA. Pada tahun 2018, Pusat Alumni telah dipindahkan ke Bangunan Pusat Pelajar di Kampus Sultan Azlan Shah, Proton City.

Pentadbiran & Kewangan

Merancang, melaksanakan, dan mengawal sistem pentadbiran serta penubuhan Pusat Hubungan Alumni. Merancang, mengurus, dan melaksanakan sistem kewangan Pusat Hubungan Alumni.

Komunikasi & Informasi

Kawal akses komunikasi Alumni termasuk Laman Web, Facebook, Instagram, WhatsApp, Telegram, dan e-mel. Mengurus dan mengawal Kajian Penjejakan Alumni.

Penerbitan

Program & Aktiviti

Merancang aktiviti berkaitan dengan Alumni dan menjadi sekretariat bersama untuk fungsi dan program yang melibatkan Alumni seperti Sirih Pulang ke Ganggang, Hari Guru Suluh Budiman, Perjumpaan, dan sebagainya.