Pusat Alumni telah menerbitkan e-BULETIN ALUMNI EDISI 1 JAN-APRIL 2018. Untuk capaian terus e-buletin , sila klik ke menu E-BULETIN ALUMNI/

PROGRAM ALUMNI BERIMPAK

Program Alumni yang berimpak

Penubuhan chapter alumni mengikut negeri/kohort

CENDERAMATA ALUMNI

Cenderamata Alumni seperti Kad Alumni dll

KEMPEN ALUMNI CARE

Kempen potongan gaji alumni

TOKOH ALUMNI

Tokoh Alumni yang berjaya

E-BULETIN ALUMNI

e-Buletin yang memaparkan laporan program dan aktiviti yang telah dianjurkan oleh Pusat Alumni.

Zainal Abidin Ahmad (16 September 1895 - 23 Oktober 1973), juga dikenali sebagai Zaaba merupakan seorang sasterawan dan pemikir Melayu keturunan Minangkabau yang giat menulis sekitar tahun 1940-an. Berdasarkan pencapaiannya dalam bidang kesusasteraan, Beliau merupakan salah seorang budak kampung yang berjaya meletakkan dirinya sebagai seorang tokoh yang terkemuka dalam sejarah Malaysia. Beliau merupakan seorang cendekiawan Melayu yang dihormati dan selama hampir 40 tahun, aktif dalam kegiatan penulisan termasuk penterjemahan. Aktiviti beliau juga tertumpu kepada penerbitan buku sekolah dan bacaan umum di Biro Penterjemahan, Maktab Perguruan Sultan Idris.

BIOGRAFI RINGKAS:

Dilahirkan di Kampung Bukit Kerdas, Batu Kikir, Negeri Sembilan, Zaaba menerima pendidikan awalnya di sebuah sekolah Melayu di Linggi. Beliau menyambung pembelajarannya di Institusi St. Paul Seremban dan merupakan orang Melayu pertama menduduki peperiksaan Senior Cambridge dan lulus peperiksaan pada 1915.

• Zaaba memulakan kerjayanya sebagai guru sekolah di Johor Bahru pada tahun 1916, dan kemudiannya
    bertukar ke:
  • 1918: Kolej Melayu Kuala Kangsar
  • 1923: Jabatan Pendidikan, Kuala Lumpur
  • 1924: Kolej Perguruan Sultan Idris, Tanjung Malim
  • 1939: Jabatan Maklumat, Singapura sehingga 1942
  • 1942: Pusat Pengajian Kajian Timur dan Afrika, Universiti London sehingga 1951
  • 1954: Universiti Malaya, Singapura sehingga 1959

Zaaba adalah seorang yang gemar membaca dan memiliki bakat dalam bidang penulisan. Kebanyakan hasil penulisannya muncul dalam akhbar-akhbar tempatan dan majalah-majalah seperti Utusan Melayu, Lembaga Melayu, Pangasuh, dan Pakar Majalah. Beliau telah menerbitkan beberapa siri monograf dalam bahasa Melayu, termasuk Bahasa Pelita, dan Ilmu Mengarang. Hasil penulisannya yang lain termasuk Cerita-cerita Shakespeare yang diterbitkan oleh Percetakan Gudang Chap, Singapura.

PENGHARGAAN:

Untuk menghargai jasa beliau, Zaaba telah dianugerahkan:

• 1956: Gelaran Pendeta di Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Ketiga
  • 1959: Ijazah Kehormat dan Persuratan dari Universiti Malaya